קנסות חדשים: 500 ועד 3,500 שקלים – זו העבירה שתסכן אתכם

קרדיט צילום: דוברות המשטרה

ועדת החוקה אישרה אמש (שני) את צו העבירות המינהליות ואת תקנות העבירות המינהליות. בתקנות נקבע כי עבירות של כניסה לשטח חקלאי לפי חוק העונשין, ייקבעו כעבירות מנהליות, כלומר, עבירות שניתן להטיל בגינן קנס מיידי (במודל של ברירת משפט).

לפי דברי ההסבר, ההצעה נועדה לסייע בצמצום עבירות שהן שכיחות והנזק הישיר שנגרם מהן נמוך. בהתחשב במדיניות האכיפה הנוהגת היום, כלי זה יהיה אפקטיבי וירתיע יותר מהליך פלילי "רגיל".

הוועדה אישרה קנסות בגובה של 2,500-500 שקל בגין כניסה לשטח חקלאי בנסיבות שונות, וקנסות בגובה 3,500-1,000 שקל בגין עבירות חוזרות. במקרה של כניסה עם בעלי חיים, סכום הקנס הוא בעד כל חיה או בהמה, כך שהקנסות יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים במקרים של הכנסת עדרים, למשל.

יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן: "עיקר הרעיון פה הוא להגן על החקלאים מפשיעה חקלאית, מפגיעה, ולא לחפש את המטייל שעבר בדרך. החשש במקרה של עבירות כאלו הוא שמחפשים את הקהל הנורמטיבי שמשלם, לכן יש לקחת את העבירה הזו ככלי אופרטיבי".

עו"ד יפעת רווה, ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים: "מטרת המהלך היא להיאבק בעבירות החקלאות באמצעות שיטה יעילה יותר כעבירות מינהליות. אומנם, השיטה אינה מטילה אות קלון במובן של הרישום, אבל היא יותר אפקטיבית – מצד העומס על מערכת המשפט ובכך שהיא מרתיעה יותר מאשר הליך משפטי שמתנהל".

עו"ד רועי הראל, המשרד לביטחון לאומי: "הפשיעה החקלאית היא תופעה שבמשרד ובמשטרה עוסקים בה הרבה ויש בה היבטים של פשיעה מאורגנת. אנחנו רוצים לתת מענה בדברים שלכאורה נראים פעוטים. במסגרת מחקר, ערכנו סקר בקרב חקלאים וגילינו שלאורך זמן, חקלאים דווקא מצביעים על העבירות האלה – כניסה לשטח, לאנשים פרטיים, גניבת תוצרת, כניסת בעלי חיים- כמעט מחצית מהחקלאים סובלים מהדברים האלה על בסיס די קבוע. הנזק המצטבר בעבירות האלו הוא משמעותי. לכן חשבנו שהדרך הנכונה היא לא לבטל את הכלים הקיימים, אלא להוסיף קנס מנהלי. ולדרג את גובה הקנסות לפי הנזק שיכול להתבצע מביצוע העבירה".

הגר יהב, מנכ"לית נשיאות המגזר העסקי: "הרעיון לעשות את שינוי החקיקה זהה נולד לפני 7-6 שנים. זה לקח יותר מידי זמן אבל בזמן הזה הכנסתם דברים שאז לא דיברו עליהם, כדוגמת כניסה לשטח חקלאי עם רכבים". הצו והתקנות אושרו בקולותיהם של היו"ר רוטמן וח"כ יצחק קרויזר, ובהתנגדות ח"כ יוליה מלינובסקי שבקשתה לרביזיה, נדחתה בשל היעדרותה מהדיון.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן